Japanin ihmemaailma suomalaisen vaihtarin silmin. Valokuvia, lisää valokuvia, kulttuuria, vuoden kohokohtia, vuodatusta ja kaikkea muuta mitä vuosi Nipponilla tuo tullessaan!

lauantai 3. syyskuuta 2011

Kesächeck!

Suomessa on ilmeisesti jo niin syksy kuin mahdollista eikä helteistä tai uimavesistä voi puhua enää väkisinkään(?). Koittakaa kuitenkin vielä vähän jaksaa tätä kesäfiilistelyä, ja lukekaa vaikkapa kahdessa osassa jos ei muuten! Pitäisi olla aikas kuvapainotteista materiaalia.

Suomessa kesä on se kaikkein paras vuodenaika! Silloin on loma, eli silloin on aikaa ja siitä pitää nauttia. Ja itsestäänselvyyshän on, ettei kesä ole kesä ilman muutamia pakollisia juttuja. Aivan ensiksi, jos ei ole jäätelöä niin ei tule mitään. Hyvät kelit on jees, mökillä on pakko päästä käymään ja grillailemalla pidetään huoli siitä että talvella on taas varaa hankkiutua kuuluisaan kesäkuntoon seuraavaa vuotta varten :D Pihalla on valoisaa vaikka keskellä yötä, ja silloin onkin paras aika ajella skootterilla! Uida ei voi ikinä liikaa, fillarointikin sujuu paremmin kuin talvella. Sadepäivät on pakollisia, koska silloin on oikeus pitää leffamaratoni visusti neljän seinän sisällä. Helleaalto tulee taatusti heinäkuussa, jolloin koko Suomi kokoontuu yhteen valittamaan asiasta jota vuosi on ensin odotettu. Kesään kuuluu joka paikassa soitettavat kesäbiisit, jotka joskus osuvat aivan nappiin, joskus taas eivät ihan niin hyvin...

Joten, millainen on sitten se Japanin kesä? Pakataanko täälläkin koko perhe ja omaisuus takapenkille ja lähdetään mökille? Tai onko japseilla niitä perinteisiä kesäruokia? Vaihteleeko kelit nollasta kolmeenkymppiin ja sataako täällä? Kuuluuko pihalla perus-kesän ääniä, eli linnun laulua tai tuulen havinaa puissa? Mitkä asiat on ihan pakko kokea?


花火大会 Hanabi-taikai
Japanissa kesä on ilotulitus-kausi. Silloin järjestetään paljon, isoja ilotulituksia, joita ihmisillä on tapana mennä katsomaan yukatassa, japanilaisessa asussa. Täällä pimenee iltaa kohti oli sitten juhannus tai talvi, joten raketteja on mukava katsella hämärän tultua. Itse kävin kerran tämän kokemassa, ja voi sitä ihmismäärää. Koko Tokio samassa kaupunginosassa samaan aikaan. Ihan oikeasti.

Ihmismäärän ja rakennusten takia oli aivan törkeän vaikea ottaa hyviä kuvia!



祭り Matsuri
Matsuri on toinen tapahtuma mikä kuuluu japanilaisten kesään. Matsuri on paikallisten perinteinen festivaali, jossa porukka kulkee juhlakatua pitkin tanssien ja soittaen cooleja rumpuja. Sellaista Henkien kätkemä -leffan musikkia! Juhla-alueelta löytyy paljon tunnelmaan kuuluvia paikan valaisevia lyhtyjä. Sitten ihmiset syövät, juovat ja nauttivat illasta. Matsurinkin katsastin kertaalleen, onhan se osa must-kokemuksia Japanissa.




かき氷/ラムネ Kakigoori ja ramune
Suomalaiset ovat taatusti maailman jäätelökansa, mutta täältä löytyy toinen kuuman kesän kylmä herkku, kakigoori! Se on aivan pieneksi silpuksi raastettua jäätä, johon kaadetaan esimerkiksi mansikan makuista...mehua?...siirappia?...tiivistettä? Mä en löydä oikeaa sanaa! Tätä voisi joka tapauksessa popsia koko loppuelämän. Lisäksi näillä on ramune, supermakea limsa, jossa on jännä korkki: sellainen kuula, joka pitää painaa pullon suulta sisälle. Samalla kuuluu iso poksahdus. Hyi kun säikähdin ekalla kertaa!


Siinä niitä nimeämättömäksi jääneitä litkuja jään päälle.
Ramune-valikoimaa!
食べ物 Ruoka
Ruoka Japanissa on aivan käsittämättömän hyvää. Itse kun en mikään alan ekspertti ole, niin jätän selitys-yritykset välistä. Kesäruokiakin siis löytyy, esimerkiksi tänään söin sellaisen hyvän aterian, jossa oli nuudeleita ja kasviksia ja kastiketta. Enkö hei selitäkin hyvin? Grillailuakin täällä harrastetaan.

Takoyaki on ympärivuotista muonaa, mutta aivan parasta semmoista. Taikinapalloja, joiden sisällä mustekalaa! Maistuu juuri niin hyvältä kuin kuvittelette, ja vielä paremmaltakin. Tällaisia kojuja löytyy kaikista kesän aikana pidettävistä kissanristiäisistä.
自然 Luonto
Suomessa metsä, ja luonto yleensäkin, on rauhallinen paikka, jonne on mukava mennä retkelle. Vaan miten on Japanissa? Eipä täällä vain kuulu linnunlaulua tai heinäsirkkojen sirkutusta pihalla, vaan ihan törkeä meteli kun kaikki ötökät siellä rääkättää kuorossa! Ikkunan avaa ja johan kuuluu krääkätys vaikka metsä olisi kilsan päässä. Kaikki hyönteiset on hevosen kokoisia ja minähän siitä nautin. Lisäksi Japanissa metsät ovat liian tiheitä, ei sinne voi mennä kävelemään. Suomen koivikot ynnä muu luonto, niin upeaa. Sorry Japani, tämän kisan Suomi vie 6-0.

Suomessa ei kuitenkaan ole kilpikonnia!
Vettä täällä sataa niskaan alkuun kuukausi, sitten ei lähdes ollenkaan ja kuumuutta kestää kuulemma lokakuuhun asti! Ja japsit valittaa, enemmän kuin suomalaiset, ihan tosi.

 Vielä japanilaisten lomailuun kuuluvat huvipuistot. Niitä on täällä melko paljon, ja ne on ihanan valtavia. Aivan kuin ovat jonotkin, jos ei jollekulle vielä parin postauksen takaa ehtinyt valjeta.


Disneyland! Ehdottomasti kokemisen arvoinen, vaikka yhdestä visiitistä saakin ihan riittämiin.

Nyt on kesäkin katsastettu Japanin tapaan ja voidaan suunnata nokka kohti syksyn tuulia. Ja vaihtariuden loppupuoliskoa, nyt kun ollaan puolivälissä vuotta! Samalla tulee sekä hyvä, että haikea olo kun tuota ajattelee. Siksi olen päättänyt, että parempi kun sitä ei liikaa mietikään, kääntele päässä tänään jäljellä -lukemia paluun suhteen. Entä miten on, kumpi voittaa kesien taiston, Japanin vai Suomen kesä? Toki oli mukava nähdä miten kesää vietetään täällä päin, ja loman ajalta tuli kerättyä paljon hyviä muistoja. Japanin kesästä kuitenkin puuttuu se nostalgisuus, ja kesäfriikkinä Suomen kesä on aina kuitenkin minulle se kesä!

P.S. Vielä ne japanilaiset kesähitit: te ette halua kuulla. Pää hajoaa.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kesäsepustuksesta! Hienoa kuulla että kotimaa lyö laudalta Japanin monissa asioissa. Huvipuistot taitaa kyllä olla siellä parempia/kauheimpia kuin meillä kotimaassa.Meillä on tiedossa vielä lämpimiä(siis meille) päiviä, tarkoittaa parinkymmenen asteen luokkaa. Muuten alkaa syksy hiipiä nurkan takaa ja tuoda omat juttunsa mukanaan. Mökillä käynnit alkaa olla loppusuoralla, mutta jos ensikesään päästään voi herra Jusa olla todella Happy kun pääsee nauttimaan suomen suvesta kesämökillä valoiset yöt seuranaan. Mamma

noora kirjoitti...

Kakigoori maku mansikka-maito (ichigo-miruku) on ehkä maailman kolmanneksi paras herkku!!! Oon muuten miettiny et saiskohan kakigooria tehtyä suomessakin?? :ooo

NONIIN JUSSI takoyaki on asiaa ;D Osakan herkkuja hohoo!

Mut kiva kuulla et kesä on mennyt rattoisasti! Ja uu disneylandistä oon niin kateellinen :< Mut ehkä mäkin pääsen sit joskus.. :D

Jusa kirjoitti...

Kiitti molemmille kommenteista!
Noora, tuo on totta Osakasta ne kaikki hyvät jutut tulee, okonomiyaki ja kaikki! MÄKI oon miettiny et saisko kakigoorii tehtyä Suomessa!!! :D Ja oon todennu et vaikeaa. Oonki ajatellu et jos löytyy halpa+kompakti kakigoori-kone täältä nii pistän pakettiin ja lähetän Suomeen ennen paluuta! Joo mansikka-maito on hyvää! Paitti maidon takia se ei oo niin raikas maku, joten se ei oo hellepäivinä ykkösvalinta ;)
Disneyland, älä oo ihan superkateellinen. Oli se hieno kokemus, ja se on hyvin teemoitettu, mut kyl sen melkein kerralla näkee kokonaan :)

Anonyymi kirjoitti...

emt miten suhun pitas nyt ottaa yhteytta kun lakkoilet, mut skype joku paiva? sulla mahollisuutta siihen? on asioita joita vain vaihto-oppilaat ymmartavat... hehaho
-anna

Jusa kirjoitti...

ANNA VAIKKA SAMAN TIEN! Tuu Skypeen :)
Mä ooon ala-jusa

Anonyymi kirjoitti...

Ihana postaus taas. Mä olen näitä lueskellut täällä, mutta kommentoinut en ennemmin ole. :)
Matkakuume - ja pahempi kuin koskaan. Tällaisena "japanifriikkinä" (erään opettajani leikkimielinen, huumoriksi tarkoitettu ilmaus jota hän käytti minusta)olen ihan täpinöissäni, kun suunnittelen tulevaa Japanin-matkaani. Ja nämä postauksesi... Kyllä, olisin valmis lähtemään Japaiin vaikka tältä seisomalta. Ainut ongelma on, että kieli ei ole vielä aivan täysin hallinnassa. ...
Siinä olet kyllä ihan oikeassa, etten alua kuulla japanilaisten kesähittejä - tai ei, kyllä haluan. Haluan nimittäin tietää ovatko ne yhtä rasittavia kuin täällä Suomessa. :D Jaa-a...

Anonyymi kirjoitti...

Hejsan Jusa! Du skriver jättebra och intresant text. Oj joi vilka bilder! Härligt, att du har varit i disneyland. Nästä fredag jag går till villan. Där är mörkt i kvällen. Jag lagar utljus, du vet! Kram R

Anonyymi kirjoitti...

Sommaren är nu best i Finland, tänkte jag också!! Må så bra!! Jag går och simma. delfin

Jusa kirjoitti...

Anonyymi1: Hei kiitos kun jätit kommentin, ne ovat aina tervetulleita! Tosi mukava jos pidät mun tekstistä! Japani kannattaa todellakin käydä kokemassa mahdollisuuden tullessa. Ja suunnitella kannattaa, saa paljon enemmän irti kun on vähän perehtynyt ;-) Kielestä älä liikaa stressaa, vaikka jokainen, jokainen sana jonka japania tiedät, auttaa täällä. Vipaan kysymykseen: on ne. Ihan oikeasti.

Anonyymi 2/3: Tack för din kommentar! Det är alltid så kult att få dem. Njut av Finlands vacker natur och sim mycket, om det ännu inte är för kallt där!

Virpi kirjoitti...

Olisit edes laittanu että Suomi voitti 6-1! Hyvä nyt kuitenkin, että Suomi voitti tämänkin kisan. Ehkä annan anteeksi jopa sen, ettet ikävöinyt Suomea aikaisemmassa postauksessa.

Terkkuja Stinalta.