Japanin ihmemaailma suomalaisen vaihtarin silmin. Valokuvia, lisää valokuvia, kulttuuria, vuoden kohokohtia, vuodatusta ja kaikkea muuta mitä vuosi Nipponilla tuo tullessaan!

keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Japanin opiskelusta

"Ai puhutsä japania? Sano jotain!" "Mitä ihmettä, opiskeletteko te niitä merkkejäki? Eikö se oo ihan ylivaikeaa!?" Nää tällaiset kommentit on tullu niin tutuiksi muutaman viimeisen  vuoden aikana :D Japanin opiskelu mielletään aina jotenkin ihan ylitsepääsemättömän vaikeaksi (näin luulevat myös japanilaiset, hämmästyvät aivan suunnattomasti jos joku osaa japskiksi edes itsensä esitellä), mutta todellisuudessa ihan turhaan. Mitä tässä itse on ehtinyt opiskella niin täysin inhimilliseltä haasteelta sen oppiminen tuntuu! Varsinkin suomalaiselle japanin kielestä jyvälle pääsemisen sanotaan olevan melko helppoa. Ainoaksi kompastuskiveksi jääkin vain yksi asia, tuo iän ikuinen projekti, jonka kanssa japanilaisetkin saavat tapella  ̶  ne merkit.

Ainakin tämän japanin opiskelijan pyhä kirja: Genki 1  (tuli muuten juuri kahlattua viimeisetkin jutut läpi tässä lomalla).
Nopeasti tiivistettynä tuon kirjoitusjärjestelmän voisi ilmaista jotenkin näin: merkit koostuvat suurin piirtein sadasta ns. tavumerkistä, kanasta ja useista tuhansista yhtä sanaa tarkoittavista koukeroista eli kanjeista. Kanoilla sitten merkitään sanojen taivutus + vierasperäiset sanat. Itseltä niiden lisäksi luonnistuu noin 130 kanjia. Luulisi että sillä pääsee vauhtiin Japanissa!

Siellä se tarkka saldo ympyröitynä näkyykin: 131 kanjia.
Nyt kun tässä ennen lähtöä mulla on ollut mukava kolmen viikon loma, niin oon ottanut ajasta hyödyn irti opiskelemalla suurin piirtein 40 merkkiä ja lisäksi vähän sanastoa. Etten nyt kuitenkaan tylsyyteen kuole niin oon sitten opetellut kieltä myös vähän käytännön kautta, toisin sanoen katsomalla Hayao Miyazakin leffoja ja netistä japanilaista draamaa eli doramaa (ドラマ). Oon ihan koukussa! Kuullun ymmärtäminen ei ole mun vahvoja puolia, niin on nyt saanut sitten siihenkin viime hetken treeniä :)

Totoro, Klassikko! Tuli tuossa laskettua että nyt oon nähny tämän viisi kertaa. Arvatkaa vaan alkaako pikkuhiljaa olla tarina tuttu...
 Nyt on siis viisumikin hankittu kun eilen tein reissun Helsingin nurkille. Siitä reissusta sitten mahdollisesti huomenna muutaman kuvan kera, ja sen jälkeen saankin pian siirtyä päivittelemään blogia pallon toiselle puolelle :) Ensi kertaan!

またね!

5 kommenttia:

noora kirjoitti...

130 kanjia... joo mä en taidakka kehata tulla sinne japanii =))) eivaa hieno homma et joku osaa :P !

Jusa kirjoitti...

:DDD Nojuu mut mulla voi oikeasti käytännön tilanteissa kielen käyttö takuta sit...taikka sillai et kyllä mä uskallan puhua ja näin mut justiinsa ymmärtäminen kärsii aika paljo kun pitää kuunnella O_o

Emma kirjoitti...

Huui! Sähän lähet ihan pian! Mulla on maanantaina töitä, mut voin kattoa, jos pääsisin luistamaan nii et voisin kipasta kentälle. Mihin aikaan siellä kanttis olla?
P.S. Tykkään sun kaloista :)

Anonyymi kirjoitti...

Kyl sun tolla kanjimääräl pitäs jo pärjää ainaki näin alkuun, ja sähän voit siäl sit opetella lisää. Btw kiva blogi sul :D Musta tulee varmaan ihan sun aktiivinen lukijas tulevaisuudes ;D -lol-

Jusa kirjoitti...

Juu maanantai tulee kyllä yllättävän pian! kentällä kantsii olla varmaan vähän ennen klo 16 :)